Inspiratiesessie KenniZ: Scholingsplan, heb jij het op orde?

Op 4 maart gaven de scholingscoaches van KenniZ Academy Deanie van Tuijl en Shirley Dekker de inspiratiesessie ‘Scholingsplan – heb jij het op orde?’ waarin zij een groep zorgondernemers/beleidsmedewerkers en verantwoordelijken voor scholing, meenamen in hoe je een strategisch scholingsplan kunt opstellen.

Een strategisch opleidingsplan is van grote meerwaarde voor de kwaliteit van jouw organisatie, wij zien het als een cadeautje voor jouw team als jij scholingen goed hebt georganiseerd en hebt geborgd. Daarom ontvangen alle deelnemers vooraf aan een scholing die gevolgd wordt vanuit de KenniZ Academy altijd een cadeautje waaruit zij informatie en inspiratie kunnen halen!

Gemotiveerd zijn de deelnemers aan de slag gegaan met het invullen van de scholingsscan en hebben Deanie en Shirley vooraf een goed beeld gekregen van waar de organisaties staan t.a.v. scholingen.

‘Er is zoveel! Waaraan moeten we aan voldoen? Wat is verplicht en wat mag er? En hoe zorg je voor een goede structuur?’

Een strategisch opleidingsplan is meer dan alleen een scholingsprogramma. Wat er vaak gebeurt is dat scholingen los worden ingekocht en het geen thema wordt binnen de gehele organisatie. Om alles uit een scholing te halen, zoals plezier om te leren en verbinding met de praktijk, is het belangrijk om het plan te integreren en te koppelen aan het kwaliteitskader. Denk daarom goed na over wat jouw visie is, welke keuzes maak jij en hoe onderbouw jij dit? Zorg ook dat de thema’s die jij aanbiedt aansluiten bij jouw visie en cyclisch zijn. Wat wil jij leren, hoe vertaal jij dit naar de praktijk en hoe leg jij de verdieping op dit thema? Met wie stem je dit af en hoe zorg je dat je dit met het hele team gaat doen?

‘Mijn medewerkers doen de scholingen wel, maar er is geen initiatief of draagkracht vanuit het team.’

De grootste uitdagingen liggen vaak in het krijgen, vinden en behouden van het talent in je team. Ook het leggen van de verbindingen tussen de talenten is iets waar je veel winst uit kan halen binnen jouw organisatie. De deelnemers worden daarom uitgedaagd na te denken over 3 strategische thema’s die zij belangrijk vinden voor hun organisatie die ook besproken worden.

‘De stappen waar ik moet beginnen zijn nu duidelijk geworden.’

Vervolgens krijgt iedereen het advies verder te kijken dan een jaar. Wat wil je over 4 jaar bereiken? Wat heb je nodig? Wie heb je nodig? Wat zijn dan de kosten? Maak een tijdspad met doelen en zorg dat thema’s terugkeren en een samenhang krijgen. Een leerlijn kan jou hierbij helpen. Daarom heeft de KenniZ Academy met trainers met passie voor de kleinschalige zorg leerlijnen ontwikkelt waardoor je iedere periode een verdiepingsslag kunt slaan die volledig aansluit bij eerder aangeboden stof. Samen met de trainer sluit je aan bij het kennisniveau van je huidige team en bouw je dit binnen een bepaald tijdsbestek uit tot het punt waar jij naar toe wilt. Het is puur maatwerk op flexibele basis, samen maken we de cyclus rond.

‘Het is voor mij belangrijk dat scholingen meer een proces gaan worden, ik begrijp de meerwaarde van een strategisch opleidingsplan’

De KenniZ Academy kan organisaties helpen bij het ontwikkelen van een strategisch opleidingsplan, een onderdeel hiervan of bij het opstellen van een passend cyclisch programma waarin we oog hebben voor de verplichte trainingen maar ook voor de talentontwikkeling binnen het team. Wij zien meerwaarde in blended learning waardoor er verschillende vormen van leren wordt gecombineerd.

‘We maken er echt een feestje van! Het is een cadeautje dat een organisatie wil investeren in de talenten van haar medewerkers. Alle scholingen starten daarom met een motiverende inspiratie box die bij de deelnemers op de deurmat zal vallen!’

Wil jij ook een beeld krijgen waar jouw organisatie nu staat t.a.v. scholingen, vul dan gratis de scholingsscan in van de KenniZ Academy en kom in contact met een scholingscoach die met jou mee kan denken de zorg binnen jouw organisatie te optimaliseren!

Presentatie 

Ben je zorgpartner van KenniZ en wil je de presentatie bekijken? Deze staat op de KenniZ Community.

What makes you smart